Triggerpunkt

Hva er triggerpunkt?

Triggerpunkt, også kjent som muskelknuter eller myofasciale triggerpunkter, er hypersensitive punkter innen stramme muskelfibre eller bindevev, også kjent som fascia. De kjennetegnes av et stramt band eller knute av muskelfibre som kan føles under huden. Disse punktene er typisk veldig følsomme for trykk og kan forårsake lokal eller referert smerte, samt andre sensasjoner som prikking eller nummenhet. Triggerpunkter kan også forårsake smerte som stråler ut til andre deler av kroppen, en reduksjon i bevegelsesområdet og muskelsvakhet. De kan også forårsake referert smerte, som betyr at smerten føles i en annen del av kroppen enn der triggerpunktene befinner seg. De er vanligvis forbundet med tilstander som spenningshodepine, fibromyalgi og myofascial smertesyndrom.

Behandling av triggerpunkt

Hvordan oppstår triggerpunkter?

Triggerpunkt kan utvikle seg på grunn av ulike faktorer. Når en muskel blir skadet eller overarbeidet, kan det utvikle seg små, lokale områder med spenning og betennelse, noe som kan føre til dannelse av triggerpunkter. Den nøyaktige årsaken til aktive triggerpunkter er ikke fullt ut forstått, men det er flere faktorer som kan bidra til deres utvikling:

 • Muskel Overbelastning eller gjentatt belastning: Overbelastning av en muskel, for eksempel fra gjentatte bevegelser eller vedvarende holdninger, kan føre til dannelse av triggerpunkter.
 • Muskel skader: Direkte traumer til en muskel, for eksempel fra en idrettsskade eller bilulykke, kan føre til dannelse av triggerpunkter.
 • Dårlig holdning: Å opprettholde dårlig holdning over lengre tid kan føre til muskel ubalanser og utvikling av triggerpunkter.
 • Emosjonell stress: Emosjonell stress kan forårsake muskelspenninger og utvikling av triggerpunkter, spesielt i nakken, skuldrene og ryggen.
 • Næringsmessige mangler: Noen forsknings studier antyder at mangler i visse næringsstoffer, som magnesium, kan bidra til utviklingen av triggerpunkter.
 • Søvnforstyrrelser: Dårlig søvnkvalitet eller utilstrekkelig søvn kan forårsake muskelspenninger og utvikling av triggerpunkter.
 • Medisinske tilstander: Visse medisinske tilstander, som fibromyalgi, myofascial smertesyndrom og kronisk utmattelsessyndrom, kan øke risikoen for å utvikle triggerpunkter.

Det er viktig å merke seg at triggerpunkter kan skyldes en kombinasjon av disse faktorene og kan variere fra person til person.

Triggerpunktsbehandling

Hva er vanlige symptomer på aktive triggerpunkt?

Aktive triggerpunkter er ømme områder i muskler som kan forårsake smerte og ubehag. Noen vanlige symptomer på aktive triggerpunkter inkluderer:

 • Lokal smerte: Smerte som føles på stedet for triggerpunktet eller i et nærliggende område.
 • Referert smerte: Smerte som føles i en annen del av kroppen enn triggerpunktet. Dette kan skje når triggerpunkter er lokalisert i en muskel som er langt unna smertestedet.
 • Muskelsmerter eller svakhet: Triggerpunkter kan forårsake muskelsmerter eller svakhet, som kan påvirke bevegelsesområdet og evnen til å utføre visse aktiviteter.
 • Prikking eller nummenhet: Triggerpunkter kan forårsake en prikking eller nummenhet sensasjon i det berørte området.
 • Hodepine: Triggerpunkter i nakke- og skuldermuskulatur kan forårsake hodepine.
 • Begrenset mobilitet: Aktive triggerpunkter kan gjøre det vanskelig å bevege visse deler av kroppen, spesielt hvis de er lokalisert i leddene eller musklene som kontrollerer disse bevegelsene.
 • Redusert yteevne: Triggerpunkter kan påvirke en persons evne til å utføre fysiske oppgaver og føre til redusert produktivitet og effektivitet.

Hvis du mistenker at du har aktive triggerpunkter, er det viktig å oppsøke helsepersonell for evaluering og behandling. Iskemisk triggerpunktterapi, fysioterapi, massasje og andre intervensjoner kan bli anbefalt for å bidra til å lindre symptomene dine. I tillegg kan det å opprettholde god holdning, trene regelmessig og stressmestring, alle bidra til å forhindre utvikling av triggerpunkter og forbedre ytelsen generelt.

Skematisk bilde av triggerpunkt

Hvilken behandling er effektiv for triggerpunkter?

Behandling av triggerpunkter kan omfatte iskemisk triggerpunktterapi, massasje, strekking, varme- eller kulde behandling, nåler/akupunktur eller injeksjoner av medikamenter.  Målet med behandling er å lindre smerte og fremme helbredelse. Det er viktig å behandle triggerpunkter så snart som mulig for å forhindre at de blir kroniske og forårsaker ytterligere ubehag eller skade.

Behandling for triggerpunkter innebærer vanligvis en kombinasjon av ulike teknikker. Effektive behandlingsmodaliteter for triggerpunkter inkluderer:

 • Iskemisk triggerpunktterapi (ITT) Teknikken innebærer at en terapeut trykker på triggerpunktet i ca. 20-60 sek. Dette er en svært effektiv behandling for triggerpunkter
 • Massasje Terapi: En terapeut kan bruke ulike massasjeteknikker for å lindre spenning og redusere smerten forbundet med triggerpunkter.
 • Tøyning: Regelmessig tøyning av den berørte muskelen kan hjelpe til med å lindre smerte og forebygge dannelse av nye triggerpunkter.
 • Fysioterapi: En fysioterapeut kan jobbe med deg for å utvikle et tilpasset treningsprogram for å tøye og styrke muskler som påvirkes av triggerpunkter.
 • Varmebehandling: Dyp varmebehandling med Skanlab bodywave på den berørte muskelen kan hjelpe til med å redusere betennelse og gi lindring fra smerte.
 • Tørrnåling: Denne teknikken innebærer å sette inn en tynn nål i triggerpunktet for å frigjøre spenningen og forbedre blodsirkulasjonen til området.
 • Akupunktur: Denne tradisjonelle kinesiske teknikken innebærer å sette inn tynne nåler i spesifikke punkter på kroppen for å hjelpe til med å lindre smerte og fremme helbredelse.
 • Triggerpunkt Injeksjon: En helsepersonell injiserer en liten mengde lokalbedøvelse eller en kombinasjon av lokalbedøvelse og steroid direkte inn i triggerpunktet for å gi lindring fra smerte og betennelse.

Det er viktig å merke seg at den mest effektive behandlingen for triggerpunkter vil avhenge av individet og alvorlighetsgraden av symptomene deres. Derfor anbefales det å konsultere autorisert helsepersonell, som en kiropraktor, for å bestemme den beste handlingsplanen for ditt spesifikke tilfelle.

Kvinne med nakkesmerter

Triggerpunkter og idrett

Aktive triggerpunkter kan ha en betydelig innvirkning på en persons ytelse. De kan føre til mange ulike symptomer, og kan være svært hemmende for prestasjonen til en idrettsutøver. Idrettsutøvere som utfører repetitiv trening eller høyintensitetsøvelser er spesielt utsatt for å utvikle aktive triggerpunkter.

Triggerpunkter som oppstår i muskulatur som brukes ved for eksempel løping eller andre former for trening, kan forårsake smerte og ubehag, stivhet og redusert bevegelsesutslag, samt muskelsvakhet i involvert muskel eller i utstrålingsområdet. Dette kan i sin tur redusere en persons utholdenhet og evne til å yte sitt beste. Triggerpunkter kan også påvirke muskelkoordinasjon og føre til muskelubalanser, og dermed øke risikoen for skader.

Det er viktig å adressere aktive triggerpunkter som kan påvirke din sportsprestasjon negativt. En effektiv måte å håndtere aktive triggerpunkter hos idrettsutøvere er ved å benytte seg av iskemisk triggerpunktsterapi eller god sportsmassasje. En dyktig terapeut kan gi målrettet behandling, som kan bidra til å frigjøre spenninger og redusere smerte og ubehag. Stretching og styrke øvelser kan også være til hjelp for å forebygge utvikling av nye triggerpunkter og fremme sunne muskler. Det er også viktig å opprettholde tilstrekkelig hydrering, ernæring og hvile for å opprettholde sunne muskler og forhindre utvikling av triggerpunkter. 

Ved Hope kiropraktorklinikk har vi flere terapeuter som kan evaluere og behandle triggerpunktssyndrom. Vi tar oss god tid til hver pasient. Gjennom grundig undersøkelse og bred behandling søker vi å oppnå optimalt resultat. Vi tar i bruk en kombinasjon av ulike behandlingsmodaliteter og jobber måltretter for å få bukt med dine plager. 

Behandling av triggerpunkt
Skematisk bilde av triggerpunkt
Kvinne med nakkesmerter
Triggerpunktsbehandling