Akupunktur

Hva er akupunktur?

Akupunktur er en gammel kinesisk medisinbasert tilnærming for å behandle en rekke tilstander. Akupunkturnåler utløser spesifikke punkter i kroppen. Akupunktur er en minimalt invasiv metode som stimulerer nerverike områder av hudoverflaten og muskulatur for å påvirke vev, kjertel, organer og forskjellige funksjoner i kroppen. Akupunktur er en effektiv behandling av muskulære triggerpunkter (muskelknuter, myalgier), samt kroniske smertetilstander i muskel og skjelettapparatet.

Kinesisk filosofi

Den kinesiske filosofien bak akupunktur er litt mer komplisert, ettersom den eldgamle praksisen ikke tradisjonelt er basert i vitenskap og medisin. Ifølge kinesisk filosofi er menneskekroppen fylt med og animert av en usynlig livgivende kraft som de kaller ‘qi’ (uttales ‘chee’). Qi er kroppens livskraft eller livsenergi, en naturlig indre kraft. Når qi flyter godt ut til alle de rette stedene (meridianene) i kroppen, vil en person oppleve god mental og fysisk helse. Når qi er blokkert eller mangelfull, vil det føre til sykdom.

Noen ganger er du mer utsatt for sykdom når du føler deg stresset eller engstelig. Når du er avslappet og sunn, gjenspeiler kroppen din det også. Tross alt påvirker humøret, mental helse og generelt velvære din fysiske helse. Dermed har akupunktur som mål å hjelpe mennesker med å oppnå balanse, eller qi, og som et resultat gi lettelse for mange plager.

Medisinsk akupunktur

Medisinsk akupunktur skiller seg fra klassisk kinesisk akupunktur. Som regel utføres medisinsk akupunktur av autorisert helsepersonell som f. eks. lege, fysioterapeut, kiropraktor eller sykepleier. Terapeuter som anvender medisinsk akupunktur legger til grunn vitenskapelig dokumentasjon for valg av behandling. Terapeuten vektlegger nevrofysiologiske forklaringsmodeller på observerte effekter. Utgangspunktet for akupunkturbehandlingen vil være at det ligger en vestlig medisinsk diagnose i bunn, og behovet for konvensjonell medisinsk behandling er avklart.

Mann får akupunktur behandling av hodeplager

Hva kan man behandle med Akupunktur?

 • Hodepine
 • migrene
 • Smertetilstander i muskel- og skjelettsystemet
 • kroniske smerter
 • Nakkesmerter
 • Ryggsmerter
 • Skuldersmerter
 • Leddsmerter
 • Ansiktssmerter
 • Tann smerter
 • postoperativ smerte
 • Allergi
 • Angst og depresjon
 • Artrose
 • Søvnløshet
 • Menstruasjonssmerter
 • Morgenkvalme ved graviditet

Triggerpunkter tilsvarer rundt 70% av akupunkturpunktene. Triggerpunkter er knuter i muskulaturen som kan gi en forkortet muskel, endret muskelfunksjon og smerter. Ved hjelp av akupunktur inaktiveres triggerpunktet, og muskelen gjenopptar sin normale lengde og funksjon. Ved kroniske smertetilstander i for eksempel skulder eller korsrygg har nyere forskning vist at akupunktur kan være et effektivt behandlingsverktøy. Hos oss på Hope kiropraktorklinikk kombineres nålebehandling som regel med andre behandlingsteknikker etter pasientens behov.

Akupunkturnåler

Hvordan fungerer akupunktur?

Hver akupunkturnål produserer en liten skade på innsettingsstedet. Denne skaden er så liten at den forårsaker lite til ingen ubehag. Skaden er stor nok til at det blir sendt et signal slik at kroppen kan reagere. Denne responsen innebærer stimulering av immunforsvaret og fremmer sirkulasjon, sårheling og smertemodulering til området.

Vestlig medisinsk akupunktur er bruk av akupunktur etter en medisinsk diagnose. Det innebærer å stimulere sensoriske nerver under huden og i musklene. Dette resulterer i at kroppen produserer naturlige stoffer, som smertelindrende endorfiner. Det er sannsynlig at disse naturlig frigjorte stoffene er ansvarlige for de gunstige effektene som oppleves med akupunktur. Et akupunkturforløp med flere behandlinger er vanligvis nødvendig for å skape langvarig smertelindring.

Hvordan utføres en akupunkturbehandling?

En innledende akupunkturøkt varer vanligvis 40 minutter til 1 time. Økten vil  innebære en vurdering av pasientens generelle helse, sykehistorie og en fysisk undersøkelse. Deretter vil akupunktøren velge nålepunkter i henhold til de funn terapeuten har avduket i undersøkelsen. Flere punkter kan brukes under en typisk økt, avhengig av antall symptomer pasienten har. I løpet av økten blir pasienten vanligvis bedt om å sitte eller ligge. Ofte blir man bedt om å kle av seg slik at terapeuten får nødvendig tilgang til å sette nålene. Nålene som brukes er veldig fine og er vanligvis noen centimeter lange. Nålene er sterile engangsnåler i hylse for å forhindre infeksjon. Nålene kastes umiddelbart etter bruk. Akupunkturnålene settes inn rett under huden, eller dypere slik at de når inn til punktet i muskulaturen. Når nålene er på plass, kan de stå på plass i en lengre periode som varer fra noen få minutter til rundt 30 minutter. Noen ganger stimuleres nålene ekstra med elektrisk impuls.

Akupunktur behandling for ryggplager

Bivirkninger av Akupunkturbehandling

Akupunkturbehandling er en veldig skånsom behandlingsform, men en kan oppleve noen milde og kortvarige bivirkninger. Man kan føle en prikking eller lett stikksmerte når nålene settes inn. Man bør ikke oppleve noen vesentlig smerte. Hvis en gjør det, er det viktig å fortelle det til akupunktøren med en gang, slik at nålene kan korrigeres.

Noen mennesker opplever milde, kortsiktige bivirkninger som:

 • Smerter der nålene punkterer huden
 • Blødning eller blåmerker der nålene punkterer huden
 • Tretthet eller døsighet
 • Lett kvalme
 • Svimmelhet
 • Forverring av eksisterende symptomer

Hvis en har blødningsforstyrrelse, som hemofili, eller tar antikoagulantia, er det viktig å snakk med fastlegen før en søker akupunkturbehandling. Akupunktur anbefales vanligvis ikke hvis en er allergisk for metall,  eller har en infeksjon i området det skal settes nåler. Det er generelt trygt å ha akupunktur når du er gravid. La imidlertid akupunktøren din vite om du er gravid, slik at akupunktør kan justere behandlingen i henhold til tilstanden og sikre at behandlingen blir trygg og effektiv.

Mann får akupunktur behandling av hodeplager
Akupunkturnåler
Akupunktur behandling for ryggplager