Laserterapi

Hva er Laserterapi?

Laserterapi, ofte kalt kaldlaser eller lavnivå laser (LLLT), er en viktig moderne behandlingsform som har  gjennom forskning vist seg å ha god effekt på ulike smerte og betennelsestilstander. Den har nesten ingen bivirkninger og kan behandle mange ulike typer problem som f.eks. nakkesmerte, senebetennelser, triggerpunkter mm. 

Laserterapi er en ikke-invasiv behandling, det betyr at behandlingen utføres uten kirurgisk inngrep. Laseren bruker spesifikke bølgelengder av lys for å samhandle med vev for å bidra til å akselerere tilhelingsprosessen. Laserlys har en helbredende og forebyggende virkning. Den trigger betennelsesdempende reaksjoner, normaliserer blodomløp, gjør kapillærer sterkere, hjelper å oppløse tromber, stimulerer kroppens metabolisme, regenerer kroppsvev og øker oksygeninnholdet i dem. Laserlys gjør at sår gror fortere, motvirker arrdannelse etter operasjoner og traumaer.

Hvordan utføres laserbehandlingen?

Laser er en håndholdt enhet som brukes av klinikeren og er ofte på størrelse med en lommelykt. Laseren plasseres rett over det skadede området fra 30 sekunder opptil flere minutter, avhengig av størrelsen på området som behandles og dosen som laserenheten gir. På Hope kiropraktorklinikk brukes laserterapi i kombinasjon med andre behandlingsformer for å oppnå optimalt resultat.

 I løpet behandlingen passerer de ikke-termiske lyspartiklene som sendes ut fra laseren gjennom hudlagene. Lyset har muligheten til å trenge inn 2 til 5 centimeter under huden ved 90 mw og 830 nm. Når lysenergien passerer gjennom hudlagene og når målområdet, blir den absorbert og samhandler med de lysfølsomme elementene i cellen. Denne prosessen kan sammenlignes med fotosyntesen i planter – sollys absorberes av planter, som deretter konverteres til brukbar energi slik at planten kan vokse. Når celler absorberer denne lysenergien, initierer den en rekke hendelser i cellen. Dette resulterer i økt intracellulær metabolisme som igjen gir hurtigere tilhelning og reduksjon i smerte, betennelse og ødem. 

Laserterapi kan stimulere alle celletyper inkludert muskel, leddbånd, brusk, nerver, etc. Slik kan en rekke forhold behandles med laserterapi. Laser kan brukes på pasienter som lider av en rekke akutte og kroniske tilstander for å eliminere smerte, hevelse, redusere spasmer og øke funksjonaliteten.

Hva kan behandles med laser?

  • Senebetennelse
  • Artrittsmerter
  • Ryggsmerte
  • Karpaltunnelsyndrom
  • Fibromyalgismerter
  • Knesmerter
  • Plantar Fascitt
  • Triggerpunkter
  • Slimposebetennelse

Er laserterapi effektivt?

I mange år har leger brukt laserterapi på pasienter som søker effektive, alternative metoder for smertelindring. Siden 1967 har det blitt publisert over 2500 kliniske studier over hele verden. Mange av disse studiene er dobbeltblindede, placebokontrollerte og har vist at laserterapi er en velprøvd metode for smertelindring. Effektiviteten av laserterapi for nakkesmerter ble vurdert av «The Bone and Joint Decade 2000-2010 Task Force on Neck Pain«, et initiativ utført av et tverrfaglig team av forskere og klinikere. Arbeidsgruppen konkluderte med at laserterapi på lavt nivå kan være en gunstig behandling for visse typer nakkesmerter.